Despre devizarea detaliata si nu numai…

OARE CAT COSTA?

DAR CAT DUREAZA?

NU S-AR PUTEA MAI REPEDE?

FACEM O LISTA DE MATERIALE DETALIATA?

Sunt intrebari pe care ni le punem toti in momentul primului contact cu echipa de meseriasi.

E si normal si firesc si de bun simt.Nimeni nu vrea sa arunce cu banii pe fereastra.Va spun din proprie experienta mai ales ca anul trecut am inceput constructia unei case si intr-adevar am sarit cu 10-15% bugetul stabilit initial.Am facut si refacut devizul initial de 6-7-8 ori si tot nu am luat in calcul asa-zise „neprevazute” (inca o masina de pietris, inca 4-5 paleti de caramida, cativa zeci de saci de mortar, transportul la santier al fierului beton, „cinstea” soferilor de pe cifele de beton, s.a.m.d).

In ceea ce priveste amenajarile interioare situatiile sunt asemanatoare, niciodata nu poti sa stii cu exactitate daca mai trebuie inca doi saci de glet sau am luat prea putina lavabila sau prea putine coltare de aluminiu sau daca meseriasii „ma incarca”.

Totusi experienta capatata de-alungul timpului alaturi de beneficiarii nostrii carora le si multumim pe aceasta cale atat pentru rabdare cat si pentru intelegere, ne-a invatat ca nu poti da unui client un pret fix de exemplu la materiale de 1234.50 Ron pentru o garsoniera….NU ARE CUM SA IASA ECUATIA ASTA, oricat de exact ai aprecia.Intotdeauna intampini „neprevazute”. Exemple sunt multe nu are sens sa abordam subiectul. Cert este ca incercam o aproximare relativa si aici chiar o sa incercam sa exemplificam:

1.Garsoniera,materiale finisaj (saci rafie evacuare moloz,glet,adeziv placi ceramice, coltare aluminiu, amorsa, lavabila,abraziv,);

1.000 – 1.500 Ron

2.Apartament 2 camere, materiale finisaj (saci rafie evacuare moloz,glet,adeziv placi ceramice, coltare aluminiu, amorsa,lavabila,abraziv);

1.500 – 2.500 Ron

3.Apartament 3 camere, materiale finisaj (saci rafie evacuare moloz,glet,adeziv placi ceramice, coltare aluminiu, amorsa,lavabila,abraziv);

2.000 – 3.000 Ron

4.Apartament 4 camere, materiale finisaj (saci rafie evacuare moloz,glet,adeziv placi ceramice, coltare aluminiu, amorsa,lavabila,abraziv);

3.000 – 4.000 Ron

Specificam ca pretul materialelor este orientativ cu preturile Dedeman sau Brico Depot, materialele sunt de calitate (glet CT 126 & ct 127, adeziv placi ceramice CM 11, vopsea lavabila Apla) si cel mai important odata cu cerintele cresc si costurile.Daca se constatata ca trebuie sapa de nivel (autonivelanta) sau ca trebuie demolat un perete si refacuta o structura pe profil cu rigips sau scafe, automat pretul materialelor creste si bineinteles si al manoperei.

Nu am inclus in acest calcul sanitarele (lavoare,chiuvete, bazine toaleta, reductii, sifoane pardoseala,etc) si partea electrica (conductori – cablu,prize, intrerupatoare,aplice, tablou sigurante,etc), parchetul & plinta, placile ceramice (gresie, faianta,plinta, chitul de rost), refacere tronsoane teava, curatare calorifere, schimb robineti tur & retur (asta bineinteles daca se doreste si daca este necesara inlocuirea).

Faptul ca vrem sa renovam inseamna din start ca am stabilit un buget sau mai bine zis vrem sa ne incadram intr-un buget.

Sincer nu am fost niciodata adeptul termenului „pret manopera si materiale incluse”. E ca si cum as amesteca mierea cu otetul. Valoarea muncii prestate e una, pretul unui cui e alta. Tocmai din acest motiv vom incerca sa tinem sub control impreuna cu beneficiarii nostrii cantitatile de materiale cu exactitate si banii cheltuiti pe acestea atat din respect pentru munca noastra cat si pentru bugetul dumneavoastra si sa facem impreuna o plimbare intr-un depozit mare de materiale pentru achizitia acestora, in masura in care exista o fereastra de timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: